Frontale Fibroserende Alopecia

Gepubliceerd op 13 april 2023 om 09:48

Haarwerk of haarstuk

De laatste jaren krijg ik steeds vaker vrouwen in mijn salon die last hebben van Frontale fibroserende alopecia ( afgekort FFA).  De gevolgen op fysiek maar ook mentaal vlak zijn enorm.  Vaak hebben deze vrouwen ook al een diagnose FFA van hun dermatoloog maar het komt ook steeds vaker voor dat dit nog niet bekend is.  Er wordt contact opgenomen met de hulpvraag; ik heb last van haaruitval wat kan ik doen?

Tijdens een vrijblijvende intake gesprek wordt duidelijk wat nu precies het probleem is.
Als er nog geen contact is geweest met een arts dan is dit het eerste dat wordt geadviseerd.

Om je zelfvertrouwen weer terug te krijgen kiezen veel mensen die te maken hebben met FFA voor een pruik of haarstuk. Dit is een snelle oplossing die je goed op weg helpt je dagelijks leven weer volledig aan te kunnen. Wij bieden een zeer ruime selectie haarwerken van hoge kwaliteit met een perfect draagcomfort. Je kunt ook bij ons terecht voor de beste verzorgingsproducten die je hoofdhuid en haar (en eventuele haarwerk) op de juiste manier verzorgen.

 

Maatwerk

Soms willen vrouwen geen hele pruik omdat ze vanaf de kruin vaak nog voldoende haar hebben.  Helaas is er geen confectie frontale haarstuk te krijgen.

Om mijn klanten toch te kunnen voorzien van een geschikt haarstuk ben ik ze zelf gaan maken.  Ik ontwerp en maak de haarstukken op de hand en kan ik met trots zeggen dat ik al heel wat klanten blij heb kunnen maken maken.
Het is een heel proces want er komen vaak veel emoties los, gevoelens van angst, soms ook schaamte en verdriet. Maar ook blijdschap omdat er een oplossing is. 
Er wordt geluisterd naar de wensen maar er wordt ook veel gevraagd, ik wil namelijk zeker weten dat de aangeboden oplossing weloverwogen is en de beste keuze is voor de klant. 
Pas als beiden er een goed gevoel over hebben, alle verwachtingen en verplichtingen duidelijk zijn gaan we over op het ontwerpen en maken van het haarstuk, ik lever binnen 2 tot 4 weken. Er volgt een afspraak waarbij de klant het haarstuk past, bevestigd en ook weer verwijderd. Pas wanneer dit onder de knie is gaan we verder naar een uitgebreide was en verzogingsinstructies  waarbij ik alles voor doe.

 

 

Kapsalon

In de kapsalon ken je de haren van je vaste klanten dus als er veranderingen plaatsvinden zoals vlekjes, bultjes op de hoofdhuid maar ook een terugtrekkende haargrens dan wordt dit op een discrete manier kenbaar gemaakt. Vaak krijgt de klant dan ook het advies om contact op te nemen met de huisarts.
Als kapper maak je je klanten niet alleen maar mooier maar je hebt ook een signalerende rol omdat wij vaak de enige zijn die zo dicht op het hoofd staan en alles kunnen zien. Wij nemen onze taak hierin serieus.

 

Wat is FFA?

Frontale fibroserende alopecia ( afgekort FFA) is een vorm van haaruitval die gekenmerkt wordt door verlies van haren aan de voor- en zijkanten van de hoofdhuid met verlittekening.

FFA is een variant van de huidaandoening lichen planus.
Lichen planus is een goedaardige huidziekte waarvan de oorzaak niet bekend is. Men vermoedt dat er sprake is van een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de eigen cellen in de huid aanvalt.
In enkele gevallen wordt de ziekte veroorzaakt door medicijnen. Lichen planus komt meestal op middelbare leeftijd voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. Deze huidaandoening is niet besmettelijk.

Je ziet FFA vaak bij post menopauzale vrouwen boven de leeftijd van 50 maar ik zie ook jongere vrouwen en een enkele man. 

 

Hoe ziet FFA eruit?

FFA wordt gekenmerkt door een soort van symmetrische band van haarverlies aan de voorste haarlijn en aan de zijkanten van de hoofdhuid. Er kan sprake zijn van gedeeltelijke of volledige uitvallen van de wenkbrauw haartjes en soms is dit zelfs het eerste symptoom. De huid in het getroffen gebied kan er normaal uitzien maar ook bleek, glanzend of verlittekend, Als je goed kijkt zie je je vaak roodheid  en schilfering rond de haarzakjes in de getroffen gebieden.

 

Oorzaak?

Over de exacte oorzaak van FFA is nog niet heel veel duidelijk.
Het lijkt op een verstoorde immuunrepons (auto-immuniteit) de haarzakjes worden aangevallen door onstekingscellen en sterven hierdoor af.
Hoogstwaarschijnlijk spelen hormonen ook een zeer belangrijke rol aangezien het vaak na het begin van de menopauze voorkomt.

Er is een enorme toename in gevallen van FFA.
Er wordt een verband gelegd met chemische zonnebrandmiddelen voor het gezicht (
Een theorie is dat zonnebrandcrème in het bovenste deel van het haarfollikel terecht komt)

Het gaat vooral om de stoffen: Oxybenzon, Benzofenon en Avobenzone die deze allergie/reactie veroorzaken. De allergie voor deze ingrediënten wordt nu in relatie gebracht met FFA. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld ook in een dagcrème met een UV-beschermingsfactor en  vochtinbrengende crèmes en worden gezien als de mogelijke factoren die ofwel bijdragen aan of fungeren als potentiële trigger voor immuunreacties bij FFA. Hoewel er waarschijnlijk andere factoren zijn, waaronder hormonale veranderingen en genetische gevoeligheid, zijn omgevingstriggers belangrijk omdat ze mogelijk aanpasbaar zijn. 

 

Hoe wordt het behandeld?

FFA is moeilijk te behandelen. Het dagelijkse aanbrengen van een sterk werkende corticosteroïdlotion

kan het ontstekingsproces en daarmee de haaruitval afremmen.  Andere plaatselijke vormen van behandelingen die tegen FFA zijn toegepast zijn lokale UVB of PUVA therapie en de Excimer lamp/-laser. Patiënten met een snel uitbreidende vorm kunnen baat hebben bij een stootkuur met prednison tabletten. Andere orale middelen zoals anti-malariamiddelen, finasteride , dutasteride en antibiotica zoals tetracycline en minocycline zijn ook toegepast maar geven wisselende resultaten en kunnen op den duur vervelende bijwerkingen geven.

HET BELANG VAN EEN GEZONDE HOOFDHUID

Het kan even duren voordat je een afspraak hebt bij de dermatoloog en daaropvolgende de meest effectieve behandelmethode vindt. Dat is vervelend, omdat snel handelen bij deze ziekte juist zo belangrijk is. Het is zaak om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk haar uitvalt. Het advies is daarom om meteen na de diagnose of symptomen over te stappen op haarverzorgingsproducten die de haaruitval remmen of vertragen.  De volgende producten dragen bij aan een gezonde hoofdhuid en haargroei. Bij de behandeling van FFA raden we de producten uit de scalp therapies-lijn  aan. Hierin zitten ingrediënten die ontstekingen in de haarfollikels remmen. De behandeling bestaat altijd uit 3 stappen. Eerst breng je de Therarx zonder water toe te voegen aan op de hoofdhuid en laat dit 1 à 2 minuten inwerken (deze stap maximaal twee keer per week). Nadat je het haar nat hebt gemaakt breng je de X-Folate shampoo direct aan over de Therarx. Masseer de shampoo in en laat dit 2 à 3 minuten inwerken. Na het uitspoelen van de shampoo, maakt u het haar handdoekdroog en gebruikt u de Therapeutic conditioner. Ook de conditioner laat u voor het uitspoelen 2 à 3 minuten inwerken.

 

Wil je weten wat de mogelijkheden voor jou zijn neem dan gerust contact op.

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.